Openingstijden gemeentewerf en afvalverwerking

VVD wil ruimere openingstijden van de gemeentewerf, betere voorlichting vanuit de gemeente over afvalscheiding en zodoende de kosten voor inzameling beperkt houden

Bij elke behandeling van financiële stukken zien we tot onze onvrede de kosten voor afval weer stijgen. Deze kosten worden doorberekend aan de huishoudens in Montfoort en moeten beperkt blijven.


De stijging van de kosten heeft te maken met de grote prijsstijgingen voor het verwerken van restafval. Dus hoe minder restafval we afvoeren, hoe minder lasten we als inwoner betalen. Minder restafval is daarnaast ook nog beter voor het milieu.


Als VVD vinden we dat het scheiden van afval op twee manieren verbeterd kan worden. Ten eerste moet de bewustwording onder inwoners worden verhoogd. Ten tweede moet het voor mensen gemakkelijk worden gemaakt om afval aan te bieden.


Bewustwording


De gemeente doet te weinig aan voorlichting. De gemeente is de laatste jaren erg stil geweest als het gaat om bewustwording rond het afval. Alle communicatie werkt via Cyclus, er wordt alleen een digitale afvalkalender verspreid. 


Als VVD hebben we de vorige collegeperiode mogelijk gemaakt dat de grijze container weer eens per twee weken werd opgehaald. Dit is een stap in de goede richting en voorkomt dat mensen restafval via andere afvalstromen inleveren. Maar er kan nog veel meer worden geregeld.


Openingstijden gemeentewerf


Een groot pijnpunt zijn de openingstijden van de gemeentewerf. De gemeentewerf is geopend op de tijden dat veel mensen moeten werken. De gemeentewerf is tegenwoordig ook wekelijks op zaterdag open, helaas is dat enkel in de morgen. En laat dit nu juist de tijd zijn dat veel ouders op of langs het sportveld staan.


Het wegbrengen van afval (waaronder grof afval) wordt dus niet makkelijk gemaakt. Voor mensen zonder een grote auto of aanhanger is het daarnaast erg lastig om het grof afval weg te brengen. Het laten ophalen van dit afval kost 25 euro en is gebonden aan beperkingen.


Door deze beperkingen komt er veel meer afval in ons restafval dan nodig; grof vuil wordt kleingemaakt tot het in de kliko past. Veel elektronica en opgegraven bakstenen passen er ook gewoon in. En dit terwijl veel nog (gedeeltelijk) hergebruikt kan worden. Dit is onnodig belastend voor het milieu en onze portemonnee.


Een ander voorbeeld is het inzamelen van luiers. Om het scheiden van luiers te promoten zijn er verspreid door de gemeente gele afvalbakken geplaatst. Helaas blijft het daarbij. Nieuwe ouders worden niet geïnformeerd en online is niet eens te vinden waar de containers zich bevinden.


Als we willen dat het afvalscheiden gemakkelijker wordt, moeten we de openingstijden van de gemeentewerf beter afstemmen aan het leven van onze inwoners. Daarnaast moeten we als gemeente blijven kijken hoe we het voor alle inwoners gemakkelijker maken. Zowel voor het milieu als onze portemonnee.